Fitoplankton tenyésztés, PhyTon reaktor használata

PhyTon

A plankton kifejezés eredete a görög „plankton” szóból származik, ami „ vándorlás ” -nak felel meg . Megjelöl minden olyan növényt (fitoplankton) és állatot ( zooplankton ) , amely mikroszkopikus, vagy kicsi, és amely nem tud az árammal szemben mozogni.

Jelen cikk célja az élő tengeri fitoplankton eredetének és felhasználásának népszerűsítése, hogy zárt környezetben, azaz a tengeri akváriumban is szaporodjon.

A tengeri fitoplankton a vízi tápláléklánc alapja

A fitoplankton fotoszintézis elve

A fitoplankton elnevezés az egysejtű algák által strukturált összes mikroszkopikus algára vonatkozik.

A szárazföldi növényekhez hasonlóan a fitoplankton, vagy „ növényi plankton ” szén-dioxidból (CO2) és a tengervízben található ásványi sókból, foszfátokból, káliumból, nitrogénből, szilícium-dioxidból stb.  állítja elő anyagát .

Ezek az algák képezik az olyan állatok étrendjének alapját, mint a szűréssel táplálkozó kagylók, medúzák, de a zooplanktonnak is ez az eledele.

Az óceánokban tengeri fitoplanktonokat találunk, amelyek főként a felszínen élnek, ahol a fotoszintézis segítségével fejlődnek. Ez a fotoszintézis a fitoplankton sejtekben található klorofillnak köszönhetően lehetséges.

A fitoplankton jótékony hatásairól, amit egy zátonyakváriumban kifejt, ritkán esett szó. Az elmúlt években azonban sok akvarista igyekezett a természethez, környezethez közeli karbantartást, akvárium fenntartást megvalósítani.

Több akváriumi “állat” szűréssel táplálkozó fitoplankton evő. Ide tartoznak: gorgoniák, fésűkagylók, szivacsok, óriáskagylók és más, szűréssel táplálkozó kagylók, puha korallok, LPS korallok stb.

Amikor az akvarista megtisztítja akváriumának üvegét, amelyeken egy vékony fitoplanktonréteg képződik, ezt hozzáadja az akvárium vizéhez anélkül, hogy észrevenné, de nagyon gyakran nem elég nagy menyiségben ami alultápláltságot okoz, vagy akár a korallok éhsége is fennmarad.

Az élő tengeri fitoplankton különböző fajai

A fitoplankton több ezer fajból áll, amelyek több csoportra oszthatók:

  • Chrysophyceae és chlorophyceae (ezek gyakran a tengeri fitoplanktonok, amelyeket a zátony kultúrájában találunk:  Dunaliella Salina  –  Nannochloropsis Oculata  – Nannochloropsis Salina  – Tetraslemis Suecica   stb.)
  • Kékzöld algák vagy cianobaktériumok ( Tengeri fitoplankton Synechococcus SP hozzáadásával természetes módszer a leküzdésre  )
  • kovamoszat,
  • Coccoliths,
  • Dinoflagellátok.

A Chlorophyceae osztályba tartozó élő tengeri fitoplankton nagyon gazdag zsírsavakban és EPA forrás is. Ha hozzáadjuk egy zátonyakváriumhoz, akkor a korallokat tápláljuk, és mikrofaunát fejlesztünk.

Javasolt használati utasítás a PhyTon reaktorhoz:

Töltsd fel a reaktor testet a maximális jelzésig frissen kevert 1,022-1,024 sűrűségű tengervízzel.
1,022-1,024 sótartalomnál nagyobb, körülbelül 10-22 mikronos planktonsejtek fejlődnek ki a kultúrából.
Ha a sótartalom túl magas, a planktonsejtek túl kicsikké válnak, és egyes korallok nem tudják kiszűrni őket.
Ezután adj hozzá megfelelő mennyiségű PhytoFood-ot, annyit, amennyit az általad használt eleségből előírt a gyártó, forgalmazó.
A planktonrendszernek nagyon jól szellőztetettnek kell lennie, hogy a fitoplankton elegendő CO2-t tudjon felvenni.
Ehhez csatlakoztass egy légszivattyút a PhyTon kijelölt csatlakozójához.
1-2 nap múlva már látni fogod, hogyan válik a világoszöld víz sötétzölddé.
Kb. 6-7 nap múlva a PhytoFood műtrágya teljesen elhasználódik, és a mélyzöld fitoplankton növekedése leáll. Ekkor akár leengedheted a felét, amit 4-10 fokon tárolj a hűtőszekrényben. Naponta rázd fel!
Most újból feltöltheted a reaktort a maximum jelzésig frissen kevert tengervízzel.
Ezután add hozzá ismét a megfelelő mennyiségű PhytoFood-ot.
A fitoplankton soha ne legyen túl világos, különben visszafordíthatatlanul megáll a növekedés.
Az optimális nitrát- vagy össznitrogén-érték 40mg/l és 100mg/l között van, és nem eshet tartósan 10mg/l alá.
A PhyTon-t alaposan ki kell tisztítani kb. 8 hetente.
Ehhez öntsd a planktontenyészetet egy vödörbe, tisztítsd meg az edényt ozmózis vízzel és öntsd vissza a kultúrát, indítsd el a szellőztetést. Vegyszermentesen tisztíts.
A fitoplanktonnak tápanyagra van szüksége nitrogén, foszfátok, vas stb. formájában az optimális szaporodáshoz, valamint kellő mennyiségű fényre. A napi megvilágításnak 8-12 óra között kell lennie. A világítási időtartamát a kultúra növekedése és növekedésének intenzitása határozza meg.

A fitoplankton kultúra sűrűségének állapotát ellenőrizheted az általunk készített Secci korong segítségével.

Az élő tengeri fitoplankton hozzáadása ezért előnyös az akvárium számára mert elősegíti a mikro- és marcofauna fejlődését, táplálja a lágy és LPS korallokat, és elősegíti az SPS korallok fejlődését is.

A tartó elemek segítségével rendezetten elhelyezheted technikai tartályodban, akváriumodban, terráriumodban a mérő, adagoló elemeket.
A tartó elemeink:
FragTon Holder Shape: fragtartó rögzítő elem
FragTon Cloud: fragtartó elem
DosiTon: dózispumpa csőtartó
ProbeTon: szonda tartó
SenzoTon 90°: szenzor tartó 90° elem
SenzoTon: egyenes szenzortartó elem

Egyedi megrendelésre is készítünk különleges tartókat szondákhoz, fragekhez, érzékelőkhöz.

Készítettünk kis térfogatú média reaktort, légszűrő házat. Mindegyikhez készült egyszerűen használható tartószerkezet is.

Hazai piacon egyedül állóan készítünk lehabzóhoz magasság emelőt. Fix illetve állítható lábmagassággal.
Alap méretek: 80 x 80 mm, 120 x 120 mm.
Más méretre lenne szükséged? Írd meg a méreteket, kalkulálunk egy egyedi árat…ha megfelel, akkor napokon belül tiéd lehet az egyedileg Neked tervezett és gyártott különleges termék.

Szabd Magadra!

Találd ki, álmodd meg mire van szükséged…keress minket!

Látogass el webáruházunkba, további termékeket is találhatsz: IRÁNY A BOLT

Shopping Cart