tengeri akváriumi halak

Új hal telepítése tengeri akváriumba

A tengeri akvárium megépítését komoly tervezésnek kell megelőznie. Az akvárium gazdájának ki kell találnia, hogy milyen halakat, korallokat szeretne tartani. Ezt követően kell a leendő élőlények igényeihez alakítani a technikát.

Korallszirtes akváriumban komoly feladatot jelent az újonnan beszerzett halak telepítése. Alapvetően szem előtt kell tartani azt, hogy mindig a legbékésebb állatok betelepítésével kell kezdeni, majd ezt követően érdemes az agresszívabbakat telepíteni.

A fentiek szem előtt tartásával biztosíthatjuk, hogy a félénkebb halaink megtalálják saját területüket, kialakítsák egymás közt a hierarchiát. Ne stresszel, agresszióval kelljen szembekerülnie ha új helyre kerül. A megfontolt telepítéssel elérhetjük, hogy halaink hosszú életűek, egészségesek legyenek.

Az új jövevény telepítésének sikerét meghatározza az akvarista türelme, megfontoltsága és a természet. A természet is beleszól az új hal beilleszkedésének sikerében, mert ha például egy nem feltűnő, nem nagy méretű, semleges megjelenésű halat telepítünk akkor a régi akváriumlakók tudomást sem vesznek róla. Azonban ha, feltűnő színű, formájú halat telepítünk akkor nagy esély van verekedésre, agresszivitásra. A sok stressz ami az új jövevényre nehezedhet akár az életébe is kerülhet.

Feltűnő megjelenés:

Semleges megjelenés:

levélhal

Ahhoz, hogy elkerülhessük a problémákat az alábbi pár dolgot figyelembe véve növelhetjük a túlélési esélyét az új halainknak:

 • 1. Tipp

  Alakítsuk át a meglévő környezetet.

  Ha tehetjük építsük át egy kicsit a szirtet. Ezzel elérhetjük, hogy a bentlakó halak az általuk birtokolt terület elvesztik. Számukra is új területfoglalás kezdődik, ezáltal az új lakónak is lehetősége nyílik a területek felosztásakor kisebb küzdelem árán birtokot szerezni, megvédeni.

  tengeri akvárium lakberendezés

 • 2. Tipp

  Ha az új hal békésebb mint a már meglévők akkor, lehetőségként kínálkozik az is, hogy a leginkább agresszív halat kicsapdázzuk, technikai tartályba, külön akváriumba pár napra külön tegyük. Ha ez sikerül akkor, telepítsük a frissen beszerzett halunkat. Pár nap múlva telepítsük vissza az agresszív jószágot is.

  karantén akvárium

 • 3. Tipp

  A területvédő halaink közül megint csak a leginkább agresszíveket kell célba venni. Csapdával, hálóval próbáljuk meg kivadászni őket. De az egyszerűség kedvéért az akváriumba belülről szereljünk fel egy különálló kis rekeszt, hálós elkülönítő részt melybe elhelyezhetjük a terrorizáló halainkat. Ne feledkezzünk meg arról, hogy egy hálós rekeszbe csak egy halat szabad elhelyezni. Talán ez a módszer kevésbé terheli meg a kifogott halakat, nekünk is könnyebb dolgunk van mert nem kell különálló karanténmedencét üzemeltetnünk.

  karantén akvárium

 • 4. Tipp

  Amiről soha sem szabad megfeledkezni: Ha kicsit is felmerül bennünk, hogy a frissen beszerzett halunk betegséget hurcol, vagy a szállítás következtében bestresszelt akkor, mindenképp tegyük külön karantén medencébe. A karantén medence vize a meglévő akváriumból származzon, soha se friss víz legyen. A megvásárolt új halunkat szépen lassan hozzá kell szoktatni a karantén medence vizéhez. Külön edénybe csepegtetve, nagyon türelmesen, akár 1-2 órán keresztül is szoktathatjuk a számára új vízhez. A karantén medencébe csak a halat tegyük, a szállító víz és a karantén víz keverékét soha sem szabad felhasználni. Öntsük a halat hálóba és csak Őt tegyük a karantén medencébe. Lehetőleg sötétben, nyugalomba helyezzük el. Világítás nélkül is életben marad, nem kell stresszelni a fénnyel. Bármilyen betegséget vélünk felfedezni rajta a megfelelő gyógyszerrel kezeljük.  Az oxigén pótlásról gondoskodni kell. Vizét frissítsük a fő akvárium vizéből 2-3 naponta.

  tengeri hal gyógyszer

 • 5. Tipp

  Ha jól választottunk halat, arra gondolok, hogy a meglévőkhöz megfelelő tulajdonságú, természetű, mindenféle stressztől, betegségtől mentes akkor, egyből telepíthetjük az akváriumunkba.

  DE nem szabad megfeledkezni: türelmesen csepegtetős módszerrel szoktassuk az akvárium vizéhez. A szállító vízből öntsünk le, éppen csak ellepje a halat. Ha lehetőségünk van akkor akár ki is önthetjük egy kisebb vödörbe a halat szállítóvizestül. Kezdjük el csepegtetni az akváriumunk vizét a halszállító szerelékbe, vagy vödrünkbe. Legalább annyi vizet csepegtessünk rá mint a szállító víz 2-3 szorosa. Lassan, cseppenként, türelmesen. Ebben az esetben az új halunk szállító vizének összetétele lassan-lassan megváltozik majdnem azonos lesz az akváriumunk vizével. A szoktatást minél tovább csináljuk, annál könnyebben fog alkalmazkodni az új vízhez a halunk.

  csepegtetős vízhez szoktatás

 • 6. Tipp

  Amikor az új halunkat áttelepítjük a karanténból, vagy egyből betelepítjük a medencénkbe akkor:

  minden esetben KAPCSOLJUK LE a VILÁGÍTÁST.

  A sötétben a meglévő halak új körülmények közé kerülnek, látásuk csökken. Az új halunknak a sötétben könnyebb lesz menedéket találnia míg megnyugszik.

  Azon a napon amikor új élőlényt telepítünk lehetőleg ne kapcsoljunk már világítást. Az új állatnak legyen lehetősége megbújni, a többiek lenyugszanak a sötétben.

  A telepítés előtt közvetlenül meg is etethetjük a meglévő halakat, legyen mivel foglalkozniuk, eltereljük figyelmüket.

  akvárium elsötétítése

 Az akvarisztika alapgondolatáról ne feledkezzünk meg: TÜRELEM

türelem

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Szólj hozzá!