tengeri akváriumi halak - chromis

Tengervíz készítése lépésről lépésre

A jó tengervíz készítésével biztosíthatjuk akváriumunk lakóinak a megfelelő életkörülményeket. Lépésről lépésre nyomon követheti a vízkészítés menetét. A tengervíz az élet alapja.

Miért fontos a jó minőségű tengervíz? Mert a tengeri halak isznak az akvárium vizéből, a korallok szöveteikbe vizet pumpálnak, a felvett folyadékból kivonnak anyagokat.

A tengeri akváriumokban általában heti rendszerességgel kell részlegesen vizet cserélni. Kezdetben biztos nagy feladatot jelent a sósvíz elkészítése, de hamar bele lehet jönni, ki lehet tapasztalni melyek a trükkjei a víz előkészítésének.

A korallszirtes akváriumok sósvízzel vannak feltöltve. Gondolhatnánk, hogy akik a tengerparton élnek előnyben vannak, mert csak hazavisznek egy kis vizet, feltöltik az akváriumot és már kész is van. Azonban ez nem ilyen egyszerű, veszélyes lehet, mert rengeteg szennyező anyag található benne, amit a tengeri akváriumban található érzékeny halak, korallok, kagylók nem biztos, hogy tolerálnak.

Magyarország sajnos nem határos egyetlen tengerrel sem, ezért nekünk marad a hagyományos otthon előállított sósvíz készítése.

Kereskedelemben többféle só keveréket lehet beszerezni, íme néhány példa:

Tengeri sókeverékek

tengeri sókeverékek

tengeri sókeverékek


tengeri sókeverékek

tengeri sókeverékek

klikk a szövegre és megnézheti a só keverékeket.

Figyelmeztetés: nem használható a nagy áruházakban kapható tengeri só!

A sósvíz elkészítéséhez az alábbiakra lesz szükségünk:

  • kristály tiszta ozmózis víz
  • jó minőségű tengeri só keverék
  • új műanyag edény, ami kellő térfogatú
  • szabályozható fűtő
  • szivattyú
  • refraktométer, higrométer a sűrűség méréséhez

Tengervíz készítésének 5 egyszerű lépése:

 • 1. lépés

  Töltsük meg a műanyag edényünket annyi tiszta vízzel amennyit készíteni szeretnénk.

  A só növeli a víz térfogatát, ezért a műanyag edényünket ne töltsük teljesen tele, maradjon pluszban mindig jópár liternyi szabad térfogat.

  Tipp: Lehetőleg fordított ozmózis (RO) vizet használjunk, hogy a legtökéletesebb vizet tudjuk elkészíteni.

 • 2. lépés

  A műanyag edényünkbe tegyük be a szivattyút, indítsuk el. Helyezzük el az akvárium fűtőt is, de előtte állítsuk be a hőmérsékletet: 25°C.

  Tipp: olyan teljesítményű szivattyút válasszunk, amit a vízcseréhez is tudunk használni. Szabályozható és kellő teljesítményű fűtőnk legyen.

 • 3. lépés

  Várjuk meg míg felmelegszik a víz, a szivattyút úgy állítsuk be, hogy a víz felszíne is mozogjon, ezzel biztosítjuk a kellő gázcserét.

 • 4. lépés

  Szinte minden gyártó só keverékéből ugyan annyit kell bekeverni 1 liter vízhez, ez az érték 1 kg só 30 liter ozmózis víz, 1 liter vízhez 0,333 gr só keverékre van szükség. Ekkor nagyjából a vizünk fajsúlya 1,025gr/l, 35 ppt érték lesz. Mérjük ki konyhai mérlegen a kívánt sómennyiséget.

  Tipp: mindig nézzük meg az általunk használt sónál a gyártó ajánlását, a fenti értékektől kismértékben eltérés lehet.

  Tengeri akvarisztikai felszerelés refraktometer
 • 5. lépés

  Kezdjük el adagolni a kimért só keveréket. Kis adagokban adjuk hozzá, úgy, hogy maradék nélkül feloldódjon. Ha a kimért mennyiségből már csak kevés maradt, akkor mérjük meg a vizünket mielőtt tovább adagolnánk. Ellenőrizzük a keverék hőmérsékletét, fajsúlyát. Várjunk legalább fél órát, hogy teljesen feloldódjon az összes só. Ha alacsony a sűrűség adjunk még egy kis só keveréket, inkább többször, keveset.

  Tipp: jusson eszünkbe mindig a tengeri akvarisztika alap gondolata: türelem. Hagyjuk egy napig keveredni a vizet, utána már felhasználható.

FONTOS!

Az akváriumból párolog a víz, de csak a víz, az összes többi oldott anyag az akváriumban marad. Az elpárolgott vizet csak tiszta ozmózis vízzel szabad pótolni! Soha sem szabad az akváriumba tiszta só keverékét tenni!

 

Videóval szemléltetve:

 

Kapcsolódó írásaink
ghl propeller
ghl led akvarium lampa
tengeri akvarium hutes
ATI_powermodule_tengeri-akvarium-vilagitasa-ATI-T5-Powermodule
tengeri-akvarium-vilagitas-ATI-T5-LED-Hybrid

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Szólj hozzá!