tengeri akváriumi hal doktor hal

Tengeri akváriumi halak etetése 2

Korallszirtes akvárium halainak etetése nagy odafigyelést igényel, melyben fontos szerepet játszanak a fagyasztott eleségek.

Az etetéssel foglalkozó írásunk 2. részében megpróbáljuk összefoglalni, hogy milyen fagyasztott élelmiszerekkel tudjuk változatosan, megfelelő minőségű táplálékkal ellátni korallszirtünk halait.

Az első részben bemutattuk a száraz eleségeket.

A fagyasztott haleledelek kiskereskedelmi fogalomban megtalálhatók bliszteres, és táblás kiszerelésben. A bliszteresnek előnye, hogy előre ki van porciózva kockánként az eledel. A táblásban nekünk kell letörögetni a kellő mennyiséget.

Bliszter:

bliszteres haleledel

Táblás eleség:

fagyasztott haleledel

A bliszteres eleségek guar gumit tartalmaznak, míg a táblás eleségek csak a tiszta állatokat tartalmazzák.

Tipp: Ha lehet inkább táblás eleséget vásároljunk.

A fagyasztott eleségeknél azonos fajtából lehetőségünk van különböző méretű eledelek beszerzésére.

Pl.: kirill: kicsi (small), normál (normal) méret. A kicsi 0,5cm, míg normál 1-1,5cm példányokat is tartalmazhat.

A fagyasztott eleséggel történő táplálásnál is alapvető, hogy tisztában kell lenni halaink igényeivel.

Tipp: olvassunk utána halaink, élőlényeink táplálkozási szokásainak.

Az eledeleknek nem mindig van magyarra fordított, magyarul használt neve, ezért a kereskedelemben használt neveket használjuk. Ha így kéri a boltban akkor biztosan tudni fogja a kereskedő milyen eledelt szeretne vásárolni.

Nézzük az eleségeket:

 • Red rotifers

  Nagyon apró pár micronos állatkákból, kerekesférgekből összeállított eledel. Könnyen emészthető, természetes forrása zsírsavaknak: DHA, EPA. Különböző méretűek lehetnek az állatkák:

  L Típus: Brachionis pliccatilis 200-360 mikron

  S Típus: Brachionis rotundiformis 150-220 mikron

  SS Típus: Brachionis rotundiformis 70-160 mikron

  forrás:marinebreeder.org

  Ideális táplálékforrása ivadékhalaknak, koralloknak, filterező élőlényeknek, kagylóknak.

  Így keresd a kereskedelemben: Red rotifers

  Tipp: naponta 1-2 alkalommal etethetünk vele.

S-and-L-rotifers
 • Red Plankton, vörös plankton

  Copepodokat (pl.:Calanus finmarchicus) tartalmaz. Ezek mikroszkopikus élőlények fontos részei a tengeri ökoszisztémának. Nagyon nagy mennyiségben vörös pigmenteket (karotinoid) tartalmaz, melyek a tengeri élőlények színét befolyásolják.

  Így keresd a kereskedelemben: Red Plankton, vörös plankton

amphipoda
 • Cyclops

  Nevét a mitológiai Külopszról kapta, egy nagy szeme van piros, vagy fekete is lehet. 0,5-5 mm nagyságú rákocskák, közel 400 fajt ismerünk belőlük. Tápláló, könnyen etethető eleség. A húsevő és minden evő halaknak javasolt eleség.

  Így keresd a kereskedelemben: Cyclops

Daphnia_magna-female
 • Brine Shrimp, artemia salina, sórák

  Blogunk egyik írásában bemutattuk, hogy hogyan lehet otthon, házilag nagyszámban keltetni sórákot. Egy könnyen előállítható, kismértékű dúsítással megfelelő tápértékre emelhető eleség, mely etethető az ivadékhalaktól kezdve a felnőtt halakig, korallokig szinten minden akvárium lakóval. Beszerezhető előre dúsított keverékként is.

  Tipp: Húsevő és mindenevő halaknak napi etetésére alkalmas, naponta akár többször kis mennyiségben is etethetjük, csak annyit, amennyit pár percen belül elfogyasztanak.

  Így keresd a kereskedelemben: sórák pete, artémia pete, élő sórák(ez hűtött élő eleség)

brine shrimp sórák

 

 • Ikrák, tojások

  Többféle ikra, tojás található a kereskedelemben: homár tojás, rákikra, osztriga ikrák. Minden olyan apró szájú akvárium lakóval etethető akik csak a nagyon apró eleséget fogyasztják. A tojások különböző méretűek lehetnek, 40-50 mikrontól 1-2 mm-ig bezárólag.

  Kereskedelemben ezeken a neveken találhatóak: Lobster eggs, Osyster eggs, ikra,

halikra

Mandarinhal eszik:

 • Mysis

  Egy rákféle, ami világon mindenfelé megtalálható. Általában part menti tengerekből gyűjtik, a válogatós, finnyás halak is szívesen fogyasztják.

  Így keresd a kereskedelemben: Mysis

 • Blood Worms, Vörös szúnyoglárva

  Nagyon gazdag, fehérjékben, zsírsavakban, piros pigmentekben. Törekedjünk a jó minőségű, szép, tisztított állapotú eleséget vásárolni.

  Figyelmeztetés: néhány embernél allergiás reakciókat válthat ki.

  Fontos: bármennyire is kiváló eleség, ritkán érdemes etetni vele. A farki végén lévő kitin tüskék felsérthetik a halak bélcstornáját, aminek következtében bélgyulladás alakulhat ki.

  Így keresd a kereskedelemben: blood worms, vörös szúnyoglárva

vörös szűnyoglárva
 • Clams, dabolt tengeri kagyló

  Tisztított, mosott apró darabokra vágott kagyló. Fehérjékben, omega-3 zsírsvakban gazdag. Leginkább a ragadozó halaknak javasolt, ha tovább aprítjuk akkor a kisebb testű halaink is szívesen fogyasztják.

  Így keresd a kereskedelemben: Chopped clams

 • Darabolt rákhús, shrimp

  A Penaeid rák húsos farki részéből készített, darabolt eleség. Mindenféle nagyon hasznos összetevőt tartalmaz: fehérjék, zsírok, koleszterin.

  Így keresd a kereskedelemben: shrimp

 • Darabolt tintahal, Squid

  Darabolt, vágott tintahal, nagyon gazdag fehérjékben, zsírsavakban.

Felhasználási javaslat

A fagyasztott eleséget a hűtőszekrényből kivéve a szükséges mennyiséget törjük le a táblás eleségből, a bliszteresből nyomjunk ki annyi kockát, amennyi az etetéshez szükséges. Egy tiszta edénybe tegyük, majd töltsük fel akvárium vízzel.

A tápérték növeléséhez használunk adalékanyagot, akkor adjuk hozzá.

Hagyjuk állni mindaddig amíg teljesen fel nem olvad, legalább 10-15 perc. Ennyi idő alatt a vitaminokat, zsírsavakat beszívja, felveszi az eleség.

Ha, jó hableválasztóval rendelkezünk akkor, a felengedéshez használt vízzel együtt öntsük az akváriumba az eleséget, vagy szűrjük le, és csak a szűrőben megmaradó eleséggel etessünk.

Vannak olyan eleségek amik, a magas zsírtartalmuk miatt időlegesen leállíthatják, csökkenthetik a hableválasztó teljesítményét. Természetes jelenség, ne lepődjünk meg, hamarosan visszaáll a normál működés.

Tipp: kapcsoljuk le a streameket, kis adagokban etessünk. Pár perc elteltével kapcsoljuk vissza a steam-et.

Rendszeresen, változatos etessük halainkat. A természetben nagyon sokféle eleséget elfogyasztanak. Törekedjünk a minél változatosabb étrendre. Megnézhetjük, hogy az egyik nagy gyártó milyen halnak melyik eleséget ajánlja.

Figyelmeztetés: Ha kiporcióztuk az eleséget azonnal tegyük vissza a fagyasztóba, ne engedjük felolvadni az egészet! A felolvadt, újrafagyasztott eleség káros lehet halainknak. Szállításkor gondoskodjunk a folyamatos hűtésről, szállítsunk hungarocell dobozban, hűtőtáskában, jégakkuval.

Tipp: Ha mégis megfeledkezünk a hűtőtáskáról akkor üzemanyag kúton vásároljunk jégkockát, jégkockák között nem fog felolvadni az eleség.

Kapcsolódó írásaink
ghl propeller
ghl led akvarium lampa
tengeri akvarium hutes
ATI_powermodule_tengeri-akvarium-vilagitasa-ATI-T5-Powermodule
tengeri-akvarium-vilagitas-ATI-T5-LED-Hybrid
0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Szólj hozzá!