Tengeri akváriumi hal naso doktorhal

Tengeri akváriumi halak etetése 1.

Tengeri akváriumi halak etetése száraz eleséggel.

Akváriumi halak etetésében próbálunk segítséget nyújtani. Bemutatjuk melyek a legelterjedtebb száraz eleségek.

Mai világunkban az interneten keresztül rengeteg információhoz hozzájuthatunk. Talán túl sokhoz is, ezért könnyen előfordulhat, hogy az akvarista elvész a sokaságban.

Elsősorban tisztában kell lennünk a tartott halak igényeivel. Vannak olyan halacsok akik növényi eleséget kedvelik, de vannak ragadozók, ők inkább a húsos eleséget szeretik, de vannak olyanok is, akik a nagyon apró eleségre vadászgatnak, és olyanok is, akik szinte csak élő táplálékot hajlandók fogyasztani. Egyből fel van adva a lecke!

A haleledelek összetevői nagyjából egyformák, persze meghatározza a fő összetevő, hogy milyen típusú eleségről beszélünk. Összetevők általában: hal-haleredetű anyagok, növényi származékok, puhatestűek, rákok szárított –őrölt részei, olajok-zsírok, ásványi anyagok, vitaminok, hamu, fehérje, rost, adalékok: tapadásgátlók, színezékek.

A halaknak különböző menyiségben és idő közönként van szükségük eleségre, vannak akiknek egész nap folyamatosan kell rágcsálnivalót biztosítani, vannak akik napjában 1-2 alkalommal, de előfordul olyan, hogy heti 1-2 etetésre van csak szükség.

Tipp: Olvassunk utána, hogy milyen halaink vannak, és milyen táplálásra van igényük.

Lássuk melyek a főbb száraz eleségek:

Porok

Olyan állagú eleségek mint a liszt. Állati-növényi összetevőket tartalmazhatnak. Leginkább ivadék etetésre alkalmasak.

Tipp: bizonyos korallok táplálására is alkalmasak. Mértékkel etessünk velük.

 

Granulátumok

Apró, speciális összetételű eleség. Ebből is találunk növényi és állati eredetűt is. Többféle szemcseméretben kapható, nagyon aprótól egészen az XXL-ig, 0,5mm-3,2mm szemcseméretig. Többféleképp etethetünk a granulátummal: kicsit beáztatjuk akváriumvízben egy tálkában, ekkor megszívja magát és le fog süllyedni az akvárium aljára.  Szárazon történő etetés alkalmával, kevesebb süllyed le, többsége lebegni fog, vagy a felszínen úszik, esetleg a streamek szét fújják. Sokféle gyártó terméke megtalálható a kereskedelemben. Olyan halaknak adjuk leginkább akik a fenékről táplálkoznak, összeszedik az eleséget az aljzatról. Pl.: aljzatforgatók: phalanea, valenciennea puellaris, valenciennea strigata. Az apróbb szeműek akár mandarin halak etetésére is alkalmasak hozzászoktatás után.

Pár példa a gyártók közül:

New Era, Tropic Marine, Omega One, Ocean Nutriton’s

Tipp: Ha új gyártótól származó eleséget szeretnénk kipróbálni akkor elsőre kisebb kiszerelést válasszunk.

Akváriumi hal eleség pellet méretek

 

 

Lemezes tápok

Nagyon vékony, filmszerű formátumúra hengerelt eledel. Ebből is megtalálhatóak a növényi és húsos eleségek. Különböző színekben gyártják, ami utal az összetételére is. A zöld növényi eredetű, míg a piros-narancs húsos. A dobozokban különböző méretű darabok találhatók, érdemes a halak igényéhez megfelelő darabokra összemorzsolni. Ha különböző nagyságú halaink vannak akkor, különböző méreteket morzsoljunk a vízbe.

Tipp: Ha nagyon ügyesek vagyunk a kézből evésre is rá tudjuk szoktatni halainkat.

Lemezes táp gyártása:

Hogyan használjuk az eleségeket:

Halaink etetéséhez használhatunk automata etetőket, melyek nagy segítséget jelentenek pár napos távollétünk esetén.

Tipp: Granulált eleséggel és lemezes eleséggel is használhatók, de különböző menyiségek kerülnek kiszerelésre etetéskor. Egyféle eleséget tegyünk az automatába.

Akváriumi automata hal etető

 

Korongok

Viszonylag új formátumú eledelek. Fel kell tapasztani, vagy tapadókoronggal rögzíteni az akvárium falára. A halak könnyedén megtalálják, kellő falatokat csipegetnek belőle.

New Era Marine Graser:

Tipp: Minden akváriumban kialakul egy rangsor, ezért törekedjünk arra, hogy minden lakó eleséghez jusson.

 

Szárított algalapok

Általában növényevő halaknak szánt eledel. Szárított formában kapható, sok gyártó készíti.

Etetésre szánt darabot levágunk, majd erre a célra szánt csipesszel rögzítjük tapadókorong segítségével az akvárium falára.

Tipp: olyan csipeszt szerezzünk be, amin van védőháló is, ezzel a leszakadó nagyobb darabok szétúszását meg tudjuk akadályozni. A mágnessel rögzíthető csipeszt keressünk a kereskedésekben. Az egész nap csipegető doktorhalak nagyon szeretik.

 

tengeri hal eleség nori alga lapok

 

Tápérték növelők

A halaink, egyéb élőlényeink akik száraz eleséget kapnak lehetőség adódik, hogy tovább fokozzuk, kiegészítsük az eledelek tápértékét. A kiegészítés különböző vitamin, nyomelem pótlást jelent. Sok gyártó készít nagyon jó minőségű segédanyagokat. A dúsítással ellenálló képességüket, nyugalmukat, stressz tűrő képességüket tudjuk kedvező irányba befolyásolni. Amiket eddig kipróbáltunk:

New Era: Spirulina, Selco, Kz: Immun Stabil, Kent Marine: Garlic, Tropic Marin: Immuvit, Grotech:VitaMino, Fauna Marin: Ultra Min S

tengeri haleledel tápérték növelése selco-boost

Ízelítőt kaphatunk, hogy az egyik eledel gyártó milyen száraz eleségeket ajánl.

Figyelmeztetés: Kibontás után a száraz eleséget jól szellőző helyen, nedvességtől távol tároljuk. Felbontás után a vitaminok egy része elvész. Ha az eleség állaga, színe, szaga megváltozik, netán penészedik akkor ne használjuk tovább.

Tipp: Nedves kézzel ne nyúljunk a dobozba, egyszerre annyi eleséget vegyünk ki amennyit egy etetésnél felhasználunk.

 

Kapcsolódó írásaink
ghl propeller
ghl led akvarium lampa
tengeri akvarium hutes
ATI_powermodule_tengeri-akvarium-vilagitasa-ATI-T5-Powermodule
tengeri-akvarium-vilagitas-ATI-T5-LED-Hybrid
0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Szólj hozzá!