tengeri akvárium világítása

Tengeri akvárium világítása

Tengeri akvárium világítását sokféle világító eszközzel meg lehet oldani. Valamikor 15-20 évvel ez előtt az édesvízi akvarisztikában használatos fénycsöveket használtak. Azonban a technológiai fejlődés az elmúlt pár éveben rohamosan gyorsult megjelent sok újfajta világító eszköz.

Nézzük:

T8 fénycső

-hagyományos fénycső, de már különböző színhőmérsékletekben be lehet szerezni. Fényteljesítménye nagyobb a hagyományos izzóénál, azonos fényáramhoz kevesebb teljesítményfelvétel párosul, kevesebbet fogyaszt. Fényereje nem változtatható, vagy világít, vagy nem. Kicsit elavult, felhasználása nem gazdaságos, fényenergia növeléséhez fényvisszaverőt célszerű használni. A cső átmérője 23 mm, a hossza teljesítmény függvényében változik, 60cm-től 1,5m-ig.

T5-T8 fénycsövek méretei

tengeri akvárium fénycső

 

T5 fénycső

– a fénycsövek fejlesztésének egyik kiváló darabja, Fényteljesítménye 10-20%-al nagyobb mint a T8 csöveké. Különböző spectrumokban világít, a spectrumok szélesek, ezért néhány típussal megoldható az akvárium jó megvilágítása. A cső átmérője 16 mm, hossza a teljesítmény függvényében változik, 549 mm 24W-tól 1449 mm-ig ami már 80W. A T5 fénycsövekhez is minden esetben javasolt a fényvisszaverő használata. Magyarországon a tengeri akvarisztikában leginkább az ATI, Giesemann, Korallen Zuht, Sylvania csöveket használnak. Színhőmérsékletük 6000K-15000K között változik, attól függ milyen típus.

Hazánkban szerencsére egészen sok gyártó lámpateste megtalálható. Ebből is megtalálható a fix és a változtatható fényerejű lámpatest. Általában a változtatható fényerejű lámpához kell valamilyen vezérlő, ami szabályozza a fényerőt és a ki-be kapcsolást. Ezekkel a lámpákkal már jól szimulálható a napfelkelte-napnyugta.

Ilyen vezérlő lehet a GHL akvárium komputer:

Oldja meg profi szinten az akvárium vezérlését.

GHL akvárium computer

Az általánosságban használatos fénycsövek:

ATI:

 • Blue
 • BluePlus
 • AquaBlueSpec
 • CoralPlus
 • Actinic
 • ProColor
 • PurplePlus

Korallen Zucht:

 • Fiji Purple
 • Coral Light New Generation

Giesemann:

 • Powercrome Aquablue Plus
 • Powercrome Actinic Plus
 • Powercrome Pure Actinic

Sylvania:

 • Marinestar
 • Coralstar

ATI fénycsövekből összeállított világítás:

AquaBlu, AquaBlueSpec, Fiji Purple csövekkel szerelt T5 világítás

tengeri-akvarium-vilagitas-t5-fenycso

 PowerCompact

– a powercompact fénycsövek általában kisebb méretű akváriumokhoz használhatók, kisebb-nagyobb sikerrel. Létezik belőle olyan amely csak egy színben világít, de van olyan típusa is melynek egyik fele kék, másik pedig fehér. Hátránya: alacsony fényteljesítmény, nehézkes beszerzés.

power-compact-akvarium-vilagitas

 HQI fémhalogén izzó

– a HQI izzó is régebbi világító eszközök közé tartozik. Mély akváriumok átvilágításához nagyon jól használható. 70-500W-ig, 6500-15000K szín hőmérsékletig beszerezhető. Magas fogyasztása, nagy hőtermelése van. Alkalmazásához speciális lámpatestre van szükség. T5-HQI kombinációban megfelelően használható korallszirtes akváriumban is. Elhelyezésénél nagyon körültekintőnek kell lenni.

HQI izzó

hqi-izzo-tengeri-akvarium-vilagitashoz

LED

– a LED a legmodernebb, roham léptékben fejlődő világító elem. Különböző kivitelben beszerezhetőek az elemek. Lehet egy chip, Multi chip. A LED chip-ekből modulokat, szalagokat állítanak össze, melyeket beépítenek a lámpa testekbe. Általában vezérelhetőek ( dimmelhetőek ). Tengeri akvarisztikához többféle spectrumban világító chipekre, multi chipekre van szükség, míg édesvízben szűkebb spectrum is elegendő.  Általánosságban elmondható, hogy az 1 chipes, 1 diódás elemek váltak be.

LED chipek fajtái:

led-akvariumvilagitashoz

 

 Alkalmazható lámpatestek

-T8-T5 hasonló felépítésű szerkezetek, kívülről. Azonban lényeges különbségek vannak a belsőben. A T8 hagyományos neon, fénycsöves lámpatest. Hagyományos fénycső előtétekkel szerelt a T8, míg a T5 már elektronikus, akár dimmelhető 1-10V-al, vagy DALI rendszerben. A T5 már nagyon jól kiforrott akvárium világítótest. Sokféle gyártó készít lámpatesteket. Vannak olyanok melyekben 2, de akár 10 fénycső is megtalálható.  Az alkalmazott lámpatest típusát meghatározza: medence mérete: hossza, mélysége, szélessége, tartott élőlények fajtái. A T5 rendszer alkalmazása esetén a 8-12 havi csőcseréről gondoskodni kell. Ennyi idő alatt a fénycső által sugárzott fény összetétele változik, nem jó irányban.

Az egyszerűbb testek:

T5 Quad lámpa.

tengeri-akvarium-lampa-quad

Profi, minden igényt kielégítő lámpa:

ATI Powermodul

A jobb lámpatestekben jó minőségű fényvisszaverők vannak beépítve.

ATI reflektor

akvarium-lampa-reflektor-ati-t5

Méretválasztást T5 csövek esetében az alábbiak szerint javasoljuk. A beépítésre kerülő lámpatest az ATI Sunpower és Powermodul lámpatest.

ATI lámpatestek mérettáblázata

ATI-sunpower-powermodul-tengeri-akvarium-lampa

 

klikk a szövegre és megnézheti az ATI Sunpower és Powermodule lámpák méreteit, javasolt akvárium méreteket.

Némelyik T5 lámpába integrálták a vezérlést is: ATI Sunpower dimm

ATI-Sun-Power-Dim

 

 HQI lámpák

 

– magasnyomású izzókat hívják HQI-nek. A legjobb fényvisszaadás a gyémántreflektorral szerelt lámpatest használatakor alakul ki.  Kicsit ormótlan, nagyméretű testek, nagyon fűtik környezetüket. Általában mélyebb akváriumoknál használják. A vízfelszíntől 25-30 cm minimum távolságot kell tartani, nagy fényteljesítménye, és hősugárzása miatt. Beépítéskor mindenképp vegyük figyelembe a magas fogyasztást, nagy térfogat igényt.

Gyémántreflektoros ernyő:

 

HQI gyémánt reflektor

hqi-akvarium-vilagitas-gyemant-reflektor

 

 Hybrid lámpák

– kezdetben a T5-HQI kombót alkalmazták. A HQI-ből kimaradó spectrumok pótlására építették be a T5 csöveket.

 

HQI-T5 kombó

tengeri-akvarium-vilagitas-hqi-t5

 

Később megjelentek a T5-LED kombó lámpák. Az ATI ebben is jót alkotott. Nagyon szép korall növekedést, szép színeket lehet elérni. A napfelkelte-napnyugta, holdfény gyönyörűen szimulálható.

T5-LED kombó

tengeri-akvarium-vilagital-led-t5

A nagyobb teljesítmény miatt az ATI pl. külön egységben helyezi el a táprészt. Csökkenti a lámpa súlyát, csökken a hőterhelés is.

ATI Hybrid lámpa

tengeri-akvarium-vilagitas-ATI-T5-LED-Hybrid

ATI Hybrid lámpa vezérlő

ATI-T5-LED-Hybrid-Powermodule-Control-vilagitas-akvariumhoz

 

LED lámpák

– a legmodernebb, leggazdaságosabb világító testek. Nagyon sok típus megtalálható a piacon. Egy chipes 0,5-1-3 W de akár 10 W elemekből állók, vagy a multi chipes testek is megtalálhatók. A jobb LED lámpákba zömébe integrálják a vezérlést, a 12 hónapos holdciklus imitálásától a villámlásig sokféle napfelkelte-napnyugta beállítható.  A beszerzési ár magas, de ha figyelembe vesszük, hogy 50 000 óra világítási idő garantált akkor máris nem az. A LED fényéhez koralljainkat szoktatni kell, játszhatunk a lámpa magasságának állításával, fényerő szabályzással. Nagy előnye a LED lámpáknak, hogy algásodás függvényében egyszerűen állíthatunk a fény összetételén,csökkentve a haszontalan algák növekedését, kedvezve a hasznos algák, korallok növekedésének.

Néhány LED lámpa:

A nevesebb gyártók LED lámpái egymással képesek kommunikálni. Akár vezeték nélkül is. Átadják egymásnak a vezérlési beállításokat, minden lényeges információt ami a működéshez elengedhetettlen.

Szívesen segítünk tanácsadással, beüzemeléssel kapcsolatosan. Pótalkatrészek, fénycsövek, lámpák beszerzésében.

Galériánkban csodálatos akváriumokat találhat!

Szüksége van segítségre? Írja meg kérdését.

 

Egy gyönyörű T5-LEDHybrid akvárium kedvcsinálónak:

 

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Szólj hozzá!