akvárium karbantartás tippek

Tengeri akvárium karbantartása 9 egyszerű tipp segítségével

Íme kilenc egyszerű tipp kezdő akvaristáknak a stabil és gazdaságos tengeri akvárium karbantartáshoz:

 • Tájékozódás

  Az akvárium indításakor érdemes tájékozódni, szakértő véleményét kikérni a tartani kívánt élőlényekkel kapcsolatban. Törekedjünk a hasonló feltételeket kedvelő halak, korallok összeválogatására.

  Tengeri akvárium esetében kompromisszumokat kell kötnünk, tisztában kell lennünk akváriumunk, technikánk kapacitásával, terhelhetőségével.

  Tipp: Olvassunk el minél több szakirodalmat, böngésszünk az interneten!

  könyvek

 • Hableválasztó

  Az akvárium lelke, legfontosabb technikai berendezése a hableválasztó. Törekedjünk arra, hogy a tartott élőlények igényeihez megfelelő teljesítményűt válasszunk. Szakszerű elhelyezésével a maximálisan elvárható teljesítményt hozhatjuk ki az eszközből. Manapság már nano akváriumokhoz is kapható motoros hableválasztó. Enkamat háló helyett lehetőleg 3D hab-műanyag kerekes rotorral szerelt hableválasztót szerezzünk be.

  Tipp: Hosszú távú, megbízható üzemeltetés érdekében, havonta szedjük szét a motort, tisztítsuk ki! Lehetőleg tartsunk a rotorból és rotor tengelyből tartalékot.

  ati impeller

 • Szűrők

  Akvárium üzemeltetése közben a halak, korallok, által termelt anyagokat valamint, az eleség szennyező maradékait el kell távolítanunk. A szűrők rendszeres tisztításával megelőzhetjük a felesleges vízterhelést.

  Tipp: A perlonvattát 2-3, a szivacsokat, szűrőzsákokat hetente takarítsuk ki.

 • Vízmozgás

  A sósvízi akváriumokban a halaknak, koralloknak szükségük van vízáramlatra. A megfelelő áramlás kialakításához úgy kell elhelyezni a köveket, hogy ne maradjon pangó rész, mindenhol legyen vízmozgás. A jó áramlatok nem állandóak, nem egyirányúak hanem, változó, többirányúak. Megfelelő keringés kialakításával a káros anyagok lerakódását, mulm kialakulását tudjuk megakadályozni.

  Tipp: Megfelelő teljesítményű, számú streamet állítsunk üzembe. Beszerezhető már vezérelhető hullám generátor (stream) mellyel nagyon jó vízmozgás alakítható ki. Stream forgatók is jó szolgálatot tesznek.

  hullámzó tenger

 • Eleség

  Gondoskodni kell a minden nap az állataink etetéséről is. A kereskedelemben nagyon sokféle szárított, fagyasztott, folyékony, por alakú eleség beszerezhető. Ha kevés tapasztalattal rendelkezünk kérjünk a kereskedőtől információt a megfelelő eleség kiválasztásához. A megfelelő eleség használatával csökkenthetjük a káros anyagok felhalmozódását az akváriumban.

  Tipp: Csak annyi eleséget adjunk amennyit pár percen belül elfogyasztanak az élőlények, akik különleges etetési módot igényelnek etessük célzottan, hosszú etető szerelékkel.

  csikaóhal artémiát eszik

 • Világítás

  Tengeri akvárium lakói olyan fényt igényelnek ami a természetes élőhelyükön megtalálható. Ezt többféle világító testtel megvalósíthatjuk: HQI(halogén lámpák),T5 fénycső, LED.

  Az alkalmazott világítást a meghatározza az akvárium mérete és a tartott élőlények igényei.

  Tipp: Gazdaságossági szempontból érdemes LED világítást beüzemelni. T5 világítás alkalmazása esetében ne feledkezzünk meg a 8-10 hónaponként esedékes csőcseréről. A kötelező karbantartásról, tisztításról ne feledkezzünk meg.

      tengeri akvárium világítás

 • Klíma

  A sósvízi akváriumok lakói nehezen tűrik a hideg, valamint a nagyon meleg életkörülményeket. Állandóság fenntartására kell törekedni. Ehhez különböző fűtők, akvárium hűtő ventillátorok, akvárium klímák állnak rendelkezésre. Az optimális hőmérséklet: 25-26 °C.

  Tipp: Szerezzünk be szabályozható fűtőt!

  ghl cooler    akvárium klíma

 • Nyomelemek

  Esztétikai okokból, a korallok-halak hosszú életben maradása és a káros algák elszaporodásának megakadályozása érdekében gondoskodjunk a megfelelő nyomelem utánpótlásról. A megfelelő, stabil vízparaméterekről különböző módszerekkel lehet gondoskodni. Az egyik ilyen módszer a Balling.

  Tipp: A pontos adagolás érdekében használjunk aqua kalkulátort, adagoló (dózis) pumpát Csak megbízható helyről szerezzünk be adalékanyagokat.

  tengervíz elemek

 • Türelem

  A tengeri akvarisztika alap gondolatáról soha se feledkezzünk meg: Mindig legyünk türelmesek, megfontoltak. Soha se kapkodjunk!

homokóra

 

A fenti 9 egyszerű dolog betartásával hosszútávon stabilan életben tudjuk tartani élőlényeinket.

Reméljük ez a pár hasznos ötlet sikeres utat jelent a tengeri akvárium fenntartásában, és sok örömet fog okozni!

 

Kapcsolódó írásaink
ghl propeller
ghl led akvarium lampa
tengeri akvarium hutes
ATI_powermodule_tengeri-akvarium-vilagitasa-ATI-T5-Powermodule
tengeri-akvarium-vilagitas-ATI-T5-LED-Hybrid
0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Szólj hozzá!