Napjainkban óriási azoknak a díszhalfajoknak a száma, amelyek hazánkban beszerezhetőek. Mielőtt azonban halainkat megvásároljuk, érdemes áttanulmányozni azok tartási igényeit, hogy szakszerűen tudjuk társítani őket, ugyanis az akváriumi halak egészen eltérő tájakról származhatnak, ezért élőhelyeik (ezáltal tartási körülményeik is) egymástól merőben eltérőek lehetnek.

Korallszirtes akváriumban általában a Vörös tenger, Nagy Korallzátony, Bali, Mikronézia környékéről származó halak fordulnak elő. Származási helytől függetlenül általában elmondható, hogy egy akvárium kialakításakor figyelemmel kell lenni a tartani kívánt halak egyedi igényeire. Némelyik faj csapatosan, mások egyedül-párosával, de vannak olyanok is, amelyek szimbiózisban élnek más tengeri élőlényekkel. A megfelelő életkörülmények biztosításán túl az etetésükről is gondoskodni kell mely fajtánként más és más lehet.

Sok esetben sikerült a fogságban történő szaporítás is, pl.: bohóchal, már hazai tenyészetekből is beszerezhető, de a világ több pontján sikeresen tenyésztenek más fajokat is. Előnyük a vadon fogott halakkal szemben, hogy könnyebben alkalmazkodnak az akváriumi körülményekhez. Helyesen összeválogatott fajtákkal az akvárium karbantartásáról is részben gondoskodhatunk.

Íme néhány a legnépszerűbb tengeri akváriumi halak közül: