tengeri akvárium
Balling Individual plus
balling adalék Individual plus set

A Triton Aquaristic-additives (TA-a) BASE Plus, magyarul a Bázis Plus anyagai a Balling Individual Plus rendszer nyomelemei, melyek Stroncium-Bárium komplex, Metál komplex, valamint Jód-Fluor komplex.

A tengeri akváriumokban az élőlények, mind a halak, mind a korallok életében fontos szerepet játszanak az ásvány anyagok. Az akvárium lakói a halak, korallok, mészalgák és minden ami megtalálható egy medencében folyamatosan használja fel a számára fontos anyagokat ezért a víz paraméterei folyamatosan csökkennek. A felhasznált vegyületek pótlásáról folyamatosan gondoskodni kell. A Balling módszer feltalálója Hans Werner Balling , egy egyszerű és olcsó módszert alakított ki a kálcium , magnézium, karbonátok és nyomelemek pótlására.

Elsőnek tisztában kell lennünk azzal, hogy az akváriumunk vízértékei hogyan állnak! Az értékek méréshez használjunk kimondottan tengeri akvarisztikai célra fejlesztett teszteket. Magyarországon a jól bevált Salifert, Tropic Marin, valamint a Hanna tesztjei bizonyultak a legmegbízhatóbbnak.

A tengeri akvárium elfogadott vízértékei:

  • KH: 6 ° – 9 ° dkH
  • Ca: 410 mg – 440 mg / liter
  • Mg: 1250 – 1400 mg / liter

Mielőtt Ballingozni kezdenénk MÉRJÜNK!

A BASE Plus adalékokat a Balling alapoldatokhoz kell hozzáadni, DE nem mindegy melyikhez melyiket.

BASE 1: BASE Plus A, BASE Plus B

BASE 2: BASE Plus C

BASE 3: Fauna Marin Ultra Min S

Mindegyik Plus adalékból 5-5-5 millilitert kell adagolni 1 liter alapoldatba.

Pl.:

Ha 5 literes Reef BASE adalékokat vásároltunk (akár Set-ben, vagy egyesével 1+2+3) akkor a Reef BASE 1-be kell adagolni 25 ml Reef BASE Plus A-t és 25 ml Reef BASE Plus B-t.

A Reef BASE 2-be kell adagolni 25 ml Reef BASE Plus C-t

A Reef BASE 3-ba pedig 125 ml Tropic Marin Ultra Min S-t.

A legjobb megoldás a dózispumpa használata.

A korallok növekedésével, több hal betelepítésével, az akvárium érésével növekedni fog a felhasznált anyagok mennyisége….ezért folyamatosan növelni kell az adagolt dózisokat.

Teszteljünk 2-3 hetente.

A Balling Individual Plus megfelelő ellátást biztosít a magasabb rendű koralljaink számára is. A rendszerhez érdemes a már fentebb említett dózispumpát használni, lehetőleg 3 de akár 4 csatornást is. A 3 csatorna azért fontos, hogy a 3 Bázis adalék és bennük megtalálható Individual Plus adalékok a megfelelő arányba kerüljenek az akváriumba, egyikből se adagoljunk túl.

A túladagolás magas kockázattal jár, soha se adagoljunk többet az előírt mennyiségnél napi szinten.

A megfelelő adagolási menyiségekhez használjunk Aquakalkulátort!

Minden összetevő labor tisztaságú, megfelelőségi bizonyítvánnyal rendelkezik.