Felnyomó pumpa

Felnyomó pumpa az egyik legfontosabb eleme a tengeri akvarisztikának.

Tengeri akvarisztikában abban az esetben alkalmazunk általában felnyomó pumpát, ha technikai tartályos alsó szűrőrendszert szeretnénk üzemeltetni.

A pumpát akár technikai tartályban, akár azon kívül szárazon szeretnénk alkalmazni, tisztában kell lennünk:

 • szükséges vízhozamra
 • emelési magasságra

Ennek a két paraméternek a tudatában tudunk dönteni arról, hogy milyen típusú pumpát szerzünk be. Azonban marad még egy lényeges kérdés a fogyasztás.

Ezek után azt gondolnánk, hogy már tudunk dönteni, de NEM! Nem ilyen egyszerű mert, még mindig lehetőségünk van szabályozható teljesítményű (DC pumpa) és a hagyományos fix teljesítményű pumpa között választani.

Hazánkban többféle gyártó terméke beszerezhető, melyek paramétereikben teljesen eltérőek lehetnek.

A gyártók általában megadják:

 • fogyasztás
 • névleges emelési magasság
 • névleges vízhozam

Tisztában kell lennünk azzal, hogy a felnyomó pumpa vízhozama emelési magasság függvényében változik, továbbá nem mindegy milyen úton, elágazásokon keresztül jut fel a víz a display medencébe.

Például egy 1000 liter/óra teljesítményű szivattyú 0 méter magasságban megközelítőleg valóban 1000 liter vizet szállít, már 1/2, vagy 1 méter magasságban sokkal kevesebbet.

A gyártók által megadott teljesítmény görbék adnak jó információt arról, hogy melyik szivattyú milyen magasságban mekkora mennyiségű vizet szállít.

Példának lássuk a NewJet család három tagjának paramétereit:

felnyomo_emelesi_magassag

 

A pumpák különböző kialakítású rotorokkal szereltek. Nem csak megjelenésében, hanem sok más tulajdonságban is eltérnek egymástól. A forma befolyásolja a hangját, teljesítményét, fogyasztását, emelési magasságát. Az egyszerű kialakítású rotornak alacsonyabb teljesítménye van mint egy centrifugál szivattyúnak.

Tengeri akvarisztikában az agresszív tengervíznek ellenállónak kell lenni a pumpánknak is. Mind a testnek, mind a rotornak, és leginkább a rotor tengelynek. Szinte mindegyik felnyomó kerámia tengellyel szerelt, de előfordulhat, hogy még régebbi gyártású akkor, acéltengely található benne.

Szerelésnél nagyon óvatosan járjunk el,  a kerámia tengely könnyen törik.

Ha van méretben megfelelő kerámia tengely akkor mielőbb cseréljük le az acélt.

 

A manapság beszerezhető pumpák szinte minden igényt és elképzelést kielégítenek, csak keresgetnünk kell. Megpróbáljuk a leginkább elterjedt pumpákat bemutatni:

Jebao:

Távolkeleti gyártású szivattyú, azonban még a szkeptikusokat is meglepi, mert nagyon jól összeállított, halk, megbízható, elfogadható fogyasztású termék.

A motorok mindegyike egyenáramú, szabályozható teljesítményű. Száraz futás elleni védelemmel ellátott elektronikával rendelkezik. Vezérlő elektronikán keresztül akár etetési szünetet is be tudunk állítani, LED kijelzőn láthatjuk mekkora teljesítményen üzemel a pumpánk.  A kisebb teljesítményű pumpákat a DC1200 már 40 literes akváriumtól tudjuk használni, míg a nagy testvére akár 15000 liter/óra teljesítményre is képes ami már egy 1000 literes akvárium is képes ellátni.

A család tagjai:

 • DC1200
 • DC2000
 • DC3000
 • DC4000
 • DC6000
 • DCT

Képek a szivattyúkról:

jebao_dc3000_felnyomo_pumpa jebao_dc4000_felnyomo_pumpa jebao_dc2000_felnyomo_pumpa jebao_dc6000_felnyomo_pumpa

 

 

Aqua Medic:

Német, bevált, megbízható felnyomó pumpa család. Nagy akváriumokban akár belső keringtető szivattyúként is alkalmazható. Az elmúlt években sokat fejlesztettek a szivattyúkon, megjelenésben és leginkább fogyasztásban jelentkezik az előre lépés. A család első generációs szivattyúi az Oceanrunner-ek magas fogyasztással rendelkeztek.

Például:

 • Oceanrunner 3500: 65w fogyasztás, 3,5m emelőmagasság
 • Eco runner 3700: 43w fogyasztás, 2,8m emelőmagasság

Kicsit megtévesztő ugyan, mert bár csökkent a fogyasztás, de csökkent az emelőmagasság is.

Sajnos ezek a pumpák még nem szabályozható teljesítményűek, száraz üzemre az újabb szériák EcoRunner alkalmas.

Ha használatuk mellett döntünk akkor javasolt egy szabályzó csap beépítése a rendszerbe.

aqua_medic_ocean_runner_felnyomo_pump aquamedic_ecorunner_felnyomo_pumpa

Tunze:

Fejlesztésben léptek a Tunzésok is, már készítenek szabályozható teljesítményű pumpát. 1960 óta a piacon lévő német gyártó megbízható, halk, könnyen kezelhető pumpákat készít. A stream vezérlőként is használható wavecontrollerrel vagy Multicontrollerrel szabályozható a Silence 1073.050 típusú motor. Etetési szünet is beállítható a vezérlő segítségével. Szárazon történő üzemelésre is alkalmasak.

tunze_silent_felnyomo_pumpa

 Royal Exlusiv:

A Royal Exclusiv pumpákról elmondható, hogy az egyik legprofibb termékek Európában. Nagyon jó megjelenésű, bizalom gerjesztő berendezés.

Különleges anyagokat használt a gyártó az összeszereléshez, titán rögzítő elemek kerültek beépítésre. Ami garantálja hosszú élettartamot. A belső csapágyház részek is titánból készültek. Masszív, nehéz ház és a speciálisan kialakított talpaknak köszönhetően extrém alacsony zajszinten működnek. Különböző kialakításúak léteznek a kisebbek műanyag, míg a nagyobb teljesítményűek fém házban szereltek.

A különleges tudásnak magas ára is van.

red_dragon_felnyomo_pumpa felnyomo_pumpa_red_dragon

Aquabee:

Az Aquabee is német termék. Robosztus megjelenésű, kerámia tengelyes pumpa. Ez is, mint a fentebb említettek tapadó koronggal rögzíthető. Akváriumon kívüli működésre is alkalmas, azonban ebben az esetben érdemes a tömítéseket alaposan tisztántartani, élelmiszeriparban használatos kenőanyaggal ápolni.

A Modellek:

UP 300-500-1000

UP 2000-2000/ 1-3000

UP 4000

UP 5000-6000-7000

Ahogy nő a típusszám úgy nő a teljesítménye is a szivattyúnak.

A gyártó oldala.

felnyomo_pumpa_aquabee

 

Aqua Medic, Tunze, Aquabee összehasonlító táblázat:

teljesítmeny_gorbe

 

Kereskedelemben található még más típus is, de azzal tapasztalatunk kevés ahhoz, hogy véleményt alkossunk róla. A fenti pumpákat már alkalmaztuk különböző akváriumokban, jó szívvel ajánljuk bármelyiket.

További bejegyzéseink:

ghl propeller
ghl led akvarium lampa
tengeri akvarium hutes
0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Szólj hozzá!