tengeri akvárium
balling base adalékok
balling adalék tengeri akváriumba

A Triton Aquaristic-additives (TA-a) BASE, magyarul a Bázis anyagai a Balling alapanyagaiból állnak, melyek Kálcium Klorid, Nátrium Hidrogén karbonát, valamint Magnézium Klorid-Szulfát.

A tengeri akváriumokban az élőlények, mind a halak, mind a korallok életében fontos szerepet játszanak az ásvány anyagok. Az akvárium lakói a halak, korallok, mészalgák és minden ami megtalálható egy medencében folyamatosan használja fel a számára fontos anyagokat ezért a víz paraméterei folyamatosan csökkennek. A felhasznált vegyületek pótlásáról folyamatosan gondoskodni kell. A Balling módszer feltalálója Hans Werner Balling , egy egyszerű és olcsó módszert alakított ki a kálcium , magnézium, karbonátok és nyomelemek pótlására, ezeket nevezzük bázis azaz Base anyagoknak.

Elsőnek tisztában kell lennünk azzal, hogy az akváriumunk vízértékei hogyan állnak! Az értékek méréshez használjunk kimondottan tengeri akvarisztikai célra fejlesztett teszteket. Magyarországon a jól bevált Salifert, Tropic Marin, valamint a Hanna tesztjei bizonyultak a legmegbízhatóbbnak.

A tengeri akvárium elfogadott vízértékei:

  • KH: 6 ° – 9 ° dkH
  • Ca: 410 mg – 440 mg / liter
  • Mg: 1250 – 1400 mg / liter

Mielőtt Ballingozni kezdenénk MÉRJÜNK!

A kezdés előtt 2-3 napig semmit ne adagoljunk az akváriumba, majd a 3. napon végezzük el a teszteket, jegyezzük fel a mért értékeket. Láthatjuk milyenek az értékeink jelenleg. A Balling kalkulátor segítségével számoljuk ki miből mennyit kell adagolni ahhoz, hogy az optimális értékeket elérjük. Miután elértük a megfelelő vízértékeket, jöhet a következő lépés!


A következő méréssel várjunk 5 napot. A két mérési eredmény összehasonlításával láthatjuk, hogy melyik anyagból milyen mértékű a fogyás 5 nap alatt. Ezt számoljuk át napi fogyásra és ezt a mennyiséget adagoljuk napi rendszerességgel.


Nagyon fontos, hogy a kH-t reggel, még világítás bekapcsolása előtt, míg a Ca-t délután, este adagoljuk, az Mg semleges. A napi szükséges mennyiséget soha ne adagoljuk be egyszerre. Ha technikai tartályunk van akkor oda, ha nincs akkor nagyon kis adagokban a stream-ek környékére. Ballingozás esetén az akvárium só szintje változhat! Javasolt a heti-két heti 10-20%-os vízcsere.

A legjobb megoldás a dózispumpa használata.

A korallok növekedésével, több hal betelepítésével, az akvárium érésével növekedni fog a felhasznált anyagok mennyisége….ezért folyamatosan növelni kell az adagolt dózisokat.

Teszteljünk 2-3 hetente.

Mind a 4 alap összetevő labor tisztaságú, megfelelőségi bizonyítvánnyal rendelkezik.